söndag 29 september 2013

Orrgryta!

Tystnad råder
 Igår skulle vi ha middagsgäster och huvudrätten var orrgryta. Det har nog aldrig varit så tyst i köket nån gång.

Fokuserad
Men när Kalle och Sonja dök upp vart det annat ljud i skällan. Oj oj oj, då skulle det juckas och skällas för fullt. I alla fall blev middagen lyckad och trots min fadäs med misslyckat pajskal så gick faktiskt päronpajen med kolagrädden utmärkt att äta. Gott blev det också. Tack Hellen Bellen för tipset av förrätt, (kokta rödbetor, ruccolasallad, chevré, pinjennötter och honung).

Skogsfågelgryta

1-1 1/2 tjäder eller orre
1 tsk salt + svartpeppar
2 gula lökar
2 morötter
svamp efter tycke
2 finhackade vitlöksklyftor
100 gr rökt kassler i tärningar eller bacon
3 dl rött vin
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 dl grädde
1 msk vetemjöl
2 msk honung
persilja
Potatis eller ris

Bryn köttet, lök, morötter och svamp, lägg sedan i en gryta. Tillsätt 2 dl vin, tomatpuré, timjan, salt och peppar och låt koka på svag värme i 1/2 timme. Red med grädde och tillsätt honung samt resten av vinet och låt detta puttra helst 2-3 timmar så köttet blir riktigt mört.

Garnera med persilja och smörstekt svamp och servera med potatis eller ris och lite svartvinbärsgelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar